Taimeõlid

  • inglise k: cooking oil
  • soome k: ruokaöljyt
  • rootsi k: olja
  • vene k. ростительное масло

 

 

Õli on vees lahustumatu ja toataemperatuuril vedel taimne rasv. Inimesed on kasutanud õli juba iidsetel aegadel, õlide kasutamine erineb riigiti ja kultuuriti. Toidu valmistamisel kasutatakse palju kaunviljadest (soja, maapähkel), seemnetest (päevalill, raps, puuvill, lina), teraviljast (mais), viljadest (oliiv, palmipuu, Kreeka pähkel, viinamarjaseemned) saadud taimseid õlisid.

Euroopas eelistatakse oliivi-, rapsi, päevalille-, soja- ja maapähkliõli, Kanadas on kõige populaarsem rapsiõli, Vaikse ookeani maades kasutatakse peamiselt palmipuu- ja sojaõli.

Eestis on hakatud tootma rapsiõli omakasvatatud rapsist, kuid müügil on ka teiste maade õlisid.

Toiduainetetööstuses on tarvitusel ka kaladest ja mereloomadest valmistatud õlisid (vaala, hiidlesta, tursa, hülgeõli).

Mineraalõlidest on kasutusel parafiiniõli (juustusööstus)

Loetletud õliliikidest sobib kasutada praadimiseks maisi-, viinamarjaseemne-, rapsi-, maapähkli-, päevalilleseemne ja sojaõli, hästi talub kuumust ka tavaline oliivõli. Salatiõlina kasutamiseks sobivad eelkõige need, mille pakendil on märgistus "Salatiõli".

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License