Õlide kasutamine ja säilitamine
- Õli temperatuur ei tohi ületada suitsemispunkti temperatuuri. Kui seda pole teada, siis mitte kuumutada õli üle 180°C.
- Säilitada õhukindlas läbipaistmatus nõus jahedas kohas, sobilik on roostevabast terasest nõu.
- Enne
praadimist on soovitatav pann ja õli kuumutada, kuna madalal temperatuuril praadides
imab toit endasse rohkem rasva.
- Pärast
praadimist tuleb pann õlijääkidest hoolikalt puhastada, sest õhuke õlikiht rääsub kiiresti.
- Kord juba kuumutatud õli teistkordseks praadimiseks kasutada ei ole soovitatav.
- Vajadusel õli korduvalt kasutada tuleks see filtreerida (kohvifiltris või läbi õhukese riide), et vältida selle pritsimist ja kõrbemist pannil.
- Värske õli lisamine kasutatud õlile ei paranda selle kvaliteeti.
Spikker külmpressitud õlide kasutamiseks toiduvalmistamisel
Kookosõli Spetsiaalne päevalilleseemneõli (kõrge oleiinhappesisaldusega) |
Praadimiseks Küpsetamiseks Külmalt tarvitamiseks |
Oliiviõli Seesamiseemneõli India pähkli õli Maapähkli õli |
Küpsetamiseks (kuni 180°C)* Külmalt tarvitamiseks |
Päevalilleseemneõli (tavaline) Maisiõli Linaseemneõli Kanepiseemneõli Kõrvitsaseemneõli Mandliõli Saflooriõli Sojaõli |
Külmalt tarvitamiseks |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License