Õlide kasutamine ja säilitamine

  • Õli temperatuur ei tohi ületada suitsemispunkti temperatuuri. Kui seda pole teada, siis mitte kuumutada õli üle 180°C.
  • Säilitada õhukindlas läbipaistmatus nõus jahedas kohas, sobilik on roostevabast terasest nõu.
  • Enne praadimist on soovitatav pann ja õli kuumutada, kuna madalal temperatuuril praadides imab toit endasse rohkem rasva.
  • Pärast praadimist tuleb pann õlijääkidest hoolikalt puhastada, sest õhuke õlikiht rääsub kiiresti.
  • Kord juba kuumutatud õli teistkordseks praadimiseks kasutada ei ole soovitatav.
  • Vajadusel õli korduvalt kasutada tuleks see filtreerida (kohvifiltris või läbi õhukese riide), et vältida selle pritsimist ja kõrbemist pannil.
  • Värske õli lisamine kasutatud õlile ei paranda selle kvaliteeti.

 

 

Spikker külmpressitud õlide kasutamiseks toiduvalmistamisel

 

Kookosõli

Spetsiaalne päevalilleseemneõli

(kõrge oleiinhappesisaldusega)

Praadimiseks

Küpsetamiseks

Külmalt tarvitamiseks

Oliiviõli

Seesamiseemneõli

India pähkli õli

Maapähkli õli

Küpsetamiseks

(kuni 180°C)*

Külmalt tarvitamiseks

Päevalilleseemneõli (tavaline)

Maisiõli

Linaseemneõli

Kanepiseemneõli

Kõrvitsaseemneõli

Mandliõli

Saflooriõli

Sojaõli

Külmalt tarvitamiseks

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License