Maitseõlid

Maitseõlid (inglise keeles - infused / infusing oil)

Toidu maitsestamist maitseõlidega alustasid Vahemeremaade elanikud.

Maitseõli intensiivsus sõltub aastaajast, mil see tehtud on ning ka sellest, kas kasutatud maitsetaimed on kasvanud vabalt looduses või kasvatatud kodustes tingimustes, missugused on olnud kasvutingimused jne.

Tavaliselt kasutataksegi maitseõlide tegemiseks maheda maitsega baasõlisid (light oliivõli või maapähkliõli), mitte niivõrd sarapuupähkliõli, sest see on hästi tugeva maitsega. Baasõli võtab maitse kiiresti külge, aga see maitse muutub pidevalt kuni selle ajani, mil maitsetaimed on kogu oma maitse õlile ära andnud. Siis on ka õli stabiilse maitse saavutanud. Tavaliselt lisatakse vaid üks maitsetaim.

Maitseõli eelis baasõli ees on see, et temas sisalduvad nii baasõli kui ka lisatud maitsetaimede head omadused.

Maitseõli saab ka kodustes tingimustes väga edukalt valmistada. Meeles tuleb pidada vaid seda, et erinevad õlid nõuavad erinevaid käitlemistingimusi, vastasel juhul lähevad nad rääsuma. Näiteks maapähkli ja oliivõli tuleb enne ja pärast maitseõli tegemist külmikusse panna.

Kauplustes on müügil ürtidega või muude maitseandjatega (küüslauk, tšilli pipar) maitsestatud õlisid, mis on ühtviisi mõnusad salatikastmete valmistamisel kui ka praadimisel (kõrge kuumuse juures võivad nende maitseomadused väheneda).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 


 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License