Loomsed rasvad

Loomade rasvkude või luukude, mis eraldatakse loomade esmasel töötlemisel. Toorrasv võib olla nahaalune või sisemine rasv, kusjuures sisemine rasv on kõrgema sulamistemperatuuriga.

Parimaks siserasvaks peetakse neerude ümber olevat rasva – ploomirasva.

Loomsed rasvad sisaldavad A- ja E-vitamiine, esimest on rohkem veiserasvas, E-vitamiini rohkem searasvas. Loomsed rasvad sisaldavad ka kolesterooli

  • Searasv – suhteliselt madala sulamistemperatuuriga (35° - 45°C), värvus valge, konsistents määrdetaoline

Searasv
  • Veiserasv – Sulamistemperatuur eelmisest kõrgem, mis on tingitud küllastunud rasvhapete suuremast sisaldusest. Värvus kahvatukollasest kollaseni, konsistents kõva ja rabe
  • Lambarasv – sulamistemperatuur (45° - 55°C) teistest loomarasvadest kõrgeim, värvus valgest kollakani, konsistents kõva ja rabe

Lambarasv
  • Kondirasv – määrdetaoline konsistents, värvus valgest kollaseni

Säilitamisel erinevalt õlidest võib hoida loomseid rasvu ka miinuskraadidel. Valguse, õhu ja niiskuse toimel tõmbub rasv kibedaks, omandades ebameeldiva maitse ja lõhna, ebaõigel säilitamisl võib ilmneda rohekas varjund.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License