Toidurasvad
Tahked taimsed rasvad
Sisaldavad taimeõlidega võrreldes rohkem küllastunud rasvhappeid, mis muudavad rasva normaaltemperatuuril tahkeks.
Jagunevad:
- looduslikud tahked taimsed rasvad:
- Kookosrasv - saadakse kookospalmi viljadest- kookospähklis asuvast koprast pressimise teel. Kergelt hallika värvusega, kasutatakse põhiliselt margariini – ja kondiitritööstuses, samuti toidu valmistamisel praadimis- ja küpsetusrasvana, kosmeetikatööstuses
Kookosrasv - Kakaovõi – saadakse kakaopuu viljades asuvatest seemnetest – kakaoubadest pressimise teel. Kahvatukollase värvusega, meeldiva maitse ja aroomiga. Põhiline osa kasutatakse šokolaadi valmistamiseks, samuti kasutatakse kosmeetikatööstuses ja meditsiinis.
Kakaovõi |
- kunstlikult tahkeks muudetud rasvad
Saadakse taimeõlide hüdrogeenimisel ja rasvade ümberesterdamisel. Kasutatakse põhiliselt margariinide valmistamisel, sobivad hästi ka praadimiseks. Nad on ilma maitse ja lõhnata. Nende valmistamisel lisatakse sageli juurde taimeõli, et tuua madalamaks sulamistemperatuuri
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License