Toidurasvade mõiste

 

Toidurasvad ehk lipiidid on kõrge kalorsusega toiduained, mis koosnevad kolme tüüpi rasvhapetest:

  • küllastunud rasvhapped
  • monoküllastumata rasvhapped
  • polüküllastumata rasvhapped

Küllastunud rasvhappeid on ülekaalus loomsetes rasvades ja on toatemperatuuril tavaliselt tahked.

Mono- ja polüküllastumata rasvhapped on ülekaalus enamikes taimsetes rasvades.

Kaht polüküllastumata rasvhapet (asendamatud rasvhapped), linool- (Omega 6 rasvhape) ja linoleenhapet (Omega 3 rasvhape), ei ole inimorganism võimeline iseseisvalt tootma, mistõttu neid peab saama toiduga. Omega 3 ja Omega 6 rasvhappeid omastab organism hästi toiduõlist, kus nende omavaheline suhe on ideaalilähedane.

 

Linaseemneõli

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License