Toidurasvade mõiste
Toidurasvad ehk lipiidid on kõrge kalorsusega toiduained, mis koosnevad kolme tüüpi rasvhapetest:
- küllastunud rasvhapped
- monoküllastumata rasvhapped
- polüküllastumata rasvhapped
Küllastunud rasvhappeid on ülekaalus loomsetes rasvades ja on toatemperatuuril tavaliselt tahked.
Mono- ja polüküllastumata rasvhapped on ülekaalus enamikes taimsetes rasvades.
Kaht polüküllastumata rasvhapet (asendamatud rasvhapped), linool- (Omega 6 rasvhape) ja linoleenhapet (Omega 3 rasvhape), ei ole inimorganism võimeline iseseisvalt tootma, mistõttu neid peab saama toiduga. Omega 3 ja Omega 6 rasvhappeid omastab organism hästi toiduõlist, kus nende omavaheline suhe on ideaalilähedane.
Linaseemneõli
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License