Teraviljatooted

Teraviljatoodete hulka kuuluvad jahud, jahusegud, helbed, kruubid, tangud, pastatooted, müslid, hommikuhelbed.

Teraviljad


Toiteväärtus

 

  • süsivesikuid 60-80%, peamiselt tärklist
  • taimseid valke 8-15%
  • tervisliku keemilise koostisega rasva 1-7%
  • rikkalikult kaitsvaid toitaineid: B-vitamiini, mineraalaineid (rauda, tsinki, seleeni, mangaani, magneesiumi)
  • sisaldavad rohkesti kiudaineid
  • päevasest energiavajadusest tuleks katta üks kolmandik teraviljatoodetega

Säilitamistingimused

 Vt ptk Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele

Peamised kasutusvaldkonnad

  • küpsetised
  • kondiitritooted
  • pastatooted
  • leiva- ja saiatooted
  • pudrud ja muud hommikusöögid
  • kastmete, suppide ja kissellide tihendaja
    iseseisvad road ja lisandid muudele roogadele

Teraviljadest valmistatud toodete tervislikkus sõltub nende terade töötlusest – mida enam töödeldud terast toitu valmistatakse, seda vähem on selles kasulikke mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid – need on eelneva töötlemise käigus järk-järgult eemaldatud. Terade ehitus on kihiline. Suurem osa mineraalaineid, vitamiine, kiudaineid paikneb tera pealmistest kihtides. Tera ehitus on toodud Leiburi koduleheküljel oleval skeemil.

Teraviljatoodete hulka võib paigutada ka leivad. Leivatooted omakorda võib liigitada:

  • pehmed ja kõvad leivad
  • viljaliikide järgi (rukkileivad, nisuleivad)
  • kujude ja taignas kasutatavate maitseainete järgi (vormileivad, põrandaleivad, täisteraleivad, seemneleivad jne)

Eestis toodetavatest leibadest ja leivatoodetest saab ülevaate Eesti Leivaliidu liikmete kodulehekülgedel oleva info kaudu. Eesti Leivaliidu liikmete koduleheküljed.