Lihad ja lihatooted
Liha on tapetud looma keha lihaseline osa, mida tarvitatakse toiduainena (koos rasv-, side- ja luukoega).
Liha keemiline koostis sõltub looma liigist, tõust, soost, vanusest ja toitumisest (mida parem on toitumus, seda rohkem sisaldab liha rasva ja vett).
Liha toiteväärtus:
|
|
Liha ja lihatoodete säilitamistingimused: |
Vt ptk Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele
|
Kasutamine:
|
suupisted, kastmed, erinevate kuumtöötlusvõtetega road, vormitoidud, küpsetised |
Suurköökides kasutatakse liha ja lihatoodete kõrval ka subprodukte.
SUBPRODUKT |
Kasutamine suurköögis |
Maks: veisemaks vasikamaks seamaks broilerimaks pardi- ja hanemaks küülikumaks |
Külmad ja kuumad suupisted, kastmed, hautatud ja praetud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, küpsetised |
Neerud: seaneerud vasikaneerud lambaneerud
|
Külmad ja kuumad suupisted, supid, kastmed, keedetud, hautatud ja praetud toidud, pajatoidud, vormitoidud, küpsetised
|
veisekeel vasikakeel seakeel |
külmad ja kuumad suupisted, supid, kastmed, keedetud ja hautatud toidud, pajatoidud, vormitoidud, küpsetised |
Süda: noore veise süda sea süda
|
külmad ja kuumad suupisted, supid, kastmed, keedetud ja hautatud toidud, pajatoidud, vormitoidud, küpsetised |
Hakkliha on mitmekülgsete kasutusvõimalustega produkt. See on hinna poolest soodsam ja seetõttu kasutatakse suurköökides laialdaselt veise, sea- ja seguhakkliha. Hakklihast valmistatakse külmi ja kuumi suupisteid, kastmeid, suppe, keedetud, aurutatud, hautatud ja praetud toite, panni- ja pajatoite, vormitoite, täidiseid ja küpsetisi. Erinevatest hakklihadest saab ülevaate näiteks Rakvere Lihakombinaadi koduleheküljelt www.rlk.ee toodete alajaotusest.
.
Linnulihast on suurköökides hinna ja kvaliteedi vastavuse tõttu kasutusel peamiselt broileriliha. Kasutatakse ka kana-, kalkuni-, vuti-, pardi-, hane-, jaanalinnu- ja teiste lindude liha ning subprodukte (näiteks pugu, süda, kael). Linnulihast ja subproduktidest valmistatakse külmi ja kuumi suupisteid, kastmeid, suppe, keedetud, aurutatud, hautatud ja praetud toite, panni- ja pajatoite, vormitoite, täidiseid ja küpsetisi.
Lihatooted on tööstuslikult valmistatud tooted, mille valmistamisel on peaasjalikult kasutatud liha, elundeid ja kamarat. Suurköökides enim kasutatavad lihatooted on erinevad vorstid, singid ja lihakonservid. Neid kasutatakse külmade ja kuumade suupistete, kastmete, suppide, keedetud, hautatud ja praetud toitude, panni- ja pajatoitude, vormitoitude, täidiste ja küpsetiste valmistamisel.
Lihatoodete tootjad ja müüjad Eestis:
Rakvere Lihakombinaat |
|
AS Tallegg |
|
AS MAAG Grupp (kaubamärk Rannamõisa) |
|
Arke Lihatööstus |
|
Kikas Kaubandus OÜ |
|
Nõo Lihatööstus AS |
|
Otepää Lihatööstus EDGAR OÜ |
|
Saaremaa Lihatööstus OÜ |
|
Atria Eesti AS |