Kalad ja kalatooted


Kala ja kalatooted

 

Toiteväärtus:

 

  • Valke 9-27%, neist suurem osa täisväärtuslikud
  • Rasvu 0,3-35%, neist enam küllastumata rasvhappeid
  • Mineraalaineid kuni 3%
  • Ekstraktiivaineid 1,5 -8%
  • Vitamiine A, D, B -grupi vitamiine, E, K

 

Säilitamistingimused

  Vt ptk Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele

Peamised kasutusvaldkonnad

Kalaliik

Puljongi keetmisel

Hautatuna

Keedetuna

Praetuna

Küpsetatuna

Suitsutatuna

Grillituna

Soolatuna

Kuivatatuna

Hakkmassina

Räim

*

*

*

*

*

*

*

* silk

 

 

Ahven

*

*

*

*

*

*

 

 

 

 

Koha

*

*

*

*

*

 

*

 

 

*

Haug

*

*

*

*

*

 

 

 

 

*

Luts

*

*

*

 

*

*

*

 

 

*

Rääbis

*

*

*

*

*

*

*

*

 

 

Siig

*

*

*

*

*

*

*

*

 

 

Lõhe ja meriforell

*

*

*

*

*

*

*

*

 

*

Forell

*

*

*

*

*

*

*

*

 

*

Latikas

*

*

 

 

*

*

 

 

*

 

Säinas ja särg

*

 

*

 

 

*

 

 

*

 

Lest ja kammeljas

 

*

*

*

*

*

*

 

*

 

Tursk

 

*

*

*

*

*

*

 

 

*

Tint

 

 

 

*

*

*

 

 

*

 

 

 

Eesti kalade kohta täpsemat ja põhjalikumat informatsiooni leiad siit ja siit.

 

Suurköökidesse tarnitakse eluskala, samuti jahutatud, külmutatud, soolatud, suitsutatud, vinnutatud ja kuivatatud kala. Lisaks kasutatakse kalatooteid ja pooltooteid ning kalakonserve ja -preserve, samuti kalamarja ja -maksa.

Kalatooted on tööstuslikult valmistatud tooted, mille valmistamisel on kasutatud peamiselt vähemväärtuslikke kalu, surimit ja kalajahu. Suurköökides enim kasutatavad kalatooted on erinevad kalakonservid (sprotid, räim tomatis, tuunikala õlis ja vees), preservid (soolaheeringas, kilu), surimitooted (krabipulgad ja -nuudlid), suitsutatud, soolatud ja kuivatatud kalatooted, kalapulgad ja muud tooted (kalapihvid, paneeritud fileed). Neid kasutatakse külmade ja kuumade suupistete, kastmete, suppide, keedetud, hautatud ja praetud toitude, panni- ja pajatoitude, vormitoitude, täidiste ja küpsetiste valmistamisel.

Suurköökides kasutatakse ka tööstuslikult toodetud kalapooltooteid - fileed, rullid, pallid, frikadellid, kalahakkliha jt. Neid kasutatakse külmade ja kuumade suupistete, kastmete, suppide, keedetud, aurutatud, hautatud ja praetud toitude, küpsetatud ja grillitud toitude, panni- ja pajatoitude, vormitoitude, täidiste ja küpsetiste valmistamisel.

 

Kalatoodete tootjad ja müüjad Eestis:

AS Paljassaare Kalatööstus

www.esva.ee

M.V.Wool AS

www.mvwool.ee

Kõrveküla Kalatööstuse AS

www.suitsukala.ee

OÜ Eksfisk

www.eksfisk.ee

AS JAPS M.V.M

www.japsmvm.ee

 

Kaja Ekšteini õpiobjekt Kalad, pooltooted kaladest ja kalakonservid annab põhjaliku ülevaate Eesti kaladest ning pisut ka kalatoodetest.