Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele / toidukaupade hoiunõuded, realiseerimisajad

Ladustamisel lähtutakse tooraine säilitustingimustest. Kiirestiriknevad toorained paigutatakse külmsäilitusseadmetesse, sügavkülmutatud tooted ladustatakse sügavkülmikus ning kuivained kuivlaos.

Oluline on toorainete rotatsioon kaubariiulitel ja -ladudes. Samuti on oluline kauba süsteemne paigutamine, et seda oleks võimalik leida otsimisele aega kulutamata.

 

Erinevatel toiduainetel ja toodetel on erinevad säilitustingimused ehk hoiunõuded. Erinevate toorainegruppide säilitustingimused on toodud alljärgnevas tabelis.

Tooraine

Säilitamine

Teraviljatooted

Säilitatakse kuivlaos toatemperatuuril eraldi tugevalõhnalistest toorainetest (näiteks avatud maitseainepakid, kuivatatud seened). Liiga niiskes laos halveneb teraviljatoodete maitse.

Säilitatakse võimalusel originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel. Lahtisi teraviljatooteid võib säilitada suletavates plastik- või metallnõudes.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Parim enne“ kuupäevani.

Köögiviljad ja puuviljad

Säilitatakse üldjuhul eraldi külmikus või külmlaos. Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest toorainest. Juurvilju säilitatakse suurköögis üldjuhul pestult. Pesemata juurviljade säilitamiseks peab suurköögis olema eraldi hoiuruum ja töötlemiseks eraldi töötlemisruum või -koht.

Mõned köögiviljaliigid (näiteks juurviljad, kapsad ja sibulad) säilitatakse temperatuuril 0 kuni +3ºC. Enamikku köögivilju ja puuvilju säilitatakse temperatuuril +10 kuni +12ºC.

Liiga pikaajalisel säilitamisel köögiviljad ja puuviljad närtsivad ja riknevad, nende kvaliteet halveneb ja kaod suurenevad.

Säilitatakse riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel. Võib säilitada plastik- või metallnõudes.

Piim ja piimatooted

Säilitatakse üldjuhul eraldi külmikus või külmlaos. Selle võimaluse puudumisel säilitatakse eraldi tugevalõhnalistest toorainetest (näiteks sibul, heeringas jms).

Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest toorainest. Üldjuhul on säilitustemperatuur +2 kuni +6ºC

Säilitatakse originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Kõlblik kuni“ kuupäevani.

Liha ja lihatooted

Säilitatakse üldjuhul eraldi külmikus või külmlaos.

Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest lihatootest. Üldjuhul on säilitustemperatuur 0 kuni +2ºC.

Säilitatakse võimalusel originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel. Lahtisi pakendeid või tooteid säilitatakse markeeritult (markeeringule märgitakse toote partii andmed ja säilivusaeg), tilkumise vältimiseks eraldi plastik- või metallnõudes kaane või toidukilega kaetult.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Kõlblik kuni“ kuupäevani.

Kala ja kalatooted

Säilitatakse üldjuhul eraldi külmikus või külmlaos. Värsket kala säilitatakse võimalusel toidukilega kaetult purustatud jää all.

Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest kalatootest. Üldjuhul on säilitustemperatuur 0 kuni +2ºC.

Säilitatakse võimalusel originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel. Lahtisi pakendeid või tooteid säilitatakse markeeritult (markeeringule märgitakse toote partii andmed ja säilivusaeg), tilkumise vältimiseks eraldi plastik- või metallnõudes kaane või toidukilega kaetult.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Kõlblik kuni“ kuupäevani.

Rasvad v.a toiduõlid

Säilitatakse üldjuhul piimatoodete külmikus või külmlaos.

Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest toorainest. Üldjuhul on säilitustemperatuur +2 kuni +6ºC

Säilitatakse originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Kõlblik kuni“ kuupäevani.

Munad

Säilitatakse üldjuhul piimatoodete külmikus või külmlaos.

Üldjuhul on säilitustemperatuur +2 kuni +6ºC

Säilitatakse originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Kõlblik kuni“ kuupäevani.

Muud kaubad:

erinevad konservid,

siirupid ja mesi,

toiduõlid,

magusained,

tärklised,

mahlad,

joogid

jm

Säilitatakse kuivlaos toatemperatuuril.

Säilitatakse võimalusel originaalpakendis riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel.

Lahtisi tooteid võib säilitada suletavates plastik-, klaas- või metallnõudes.

Avatud konservid võetakse originaalpakendist välja ja säilitatakse markeeritult plastik- või metallnõus külmikus või külmlaos. Avatud mahlade ja muude jookide edasine säilitamine toimub originaalpakendis külmikus või külmlaos.

Lahtivõetud originaalpakendis kuivaineid säilitatakse edasi originaalpakendis, näiteks klambriga suletuna. Võib säilitada ka suletavates plastik- või metallnõudes.

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud „Parim enne“ kuupäevani.