Rasvad
Erinevaid rasvaineid kasutatakse suurköökides toiduvalmistamisel nii abiainetena (vormide määrimiseks, praadimisel jne) kui ka otseselt toidu valmistamiseks (nt oliivõli salatikastme põhikomponendina)
Taimeõlide toiteväärtus oleneb puhastusastmest.
Kõige väärtuslikum on filtreeritud toorõli, mis sisaldab kõike vajalikke aineid. See õli ei sobi aga praadimiseks, sest kuumutamisel lagunevad seal leiduvad vabad rasvhapped, valgud ning moodustuvad tervisele kahjulikud ühendid.
Salatiõlid on külmpressimisel saadud taimeõlid, mida ei rafineerita. Need on väärtuslikud, kuna sisaldavad palju polüküllastumata rasvhappeid, kuid neid ei tohi kasutada kuumutamiseks ja küpsetamiseks.
Praadimisõli on rafineeritud ja sellest on eemaldatud iseloomulik lõhn leelistega töötlemise teel.
Toiduaine |
Kasutamise võimalused suurköögis |
Taimsed õlid |
Külmad ja kuumad suupisted ja kastmed ning supid, külmad ja soojad lisandid, hautatud, praetud küpsetatud ja grillitud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, marinaadid, magustoidud, küpsetised |
Külmpressitud õlid |
Külmad kastmed, suupisted ja lisandid |
Margariinid |
Külmad ja kuumad suupisted, külmad ja soojad kastmed ning supid, soojad lisandid, hautatud, praetud ja küpsetatud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, magustoidud, küpsetised |
Või |
Külmad ja kuumad suupisted ja kastmed ning supid, külmad ja soojad lisandid, hautatud, praetud, küpsetatud ja grillitud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, magustoidud, küpsetised |
Tahked loomsed rasvad |
Soojad kastmed ja supid ning lisandid, hautatud, küpsetatud ja praetud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, küpsetised |
Rasvadest annab põhjaliku ülevaate Vaike Vetka õpiobjekt Toidurasvad.
Rasvade tootjad ja müüjad Eestis:
AS WEROL Tehased |
|
Piimatööstused |
Vt piima ja piimatoodete tootjate kodulehekülgi |