Rasvad

Erinevaid rasvaineid kasutatakse suurköökides toiduvalmistamisel nii abiainetena (vormide määrimiseks, praadimisel jne) kui ka otseselt toidu valmistamiseks (nt oliivõli salatikastme põhikomponendina)

Taimeõlide toiteväärtus oleneb puhastusastmest.

Kõige väärtuslikum on filtreeritud toorõli, mis sisaldab kõike vajalikke aineid. See õli ei sobi aga praadimiseks, sest kuumutamisel lagunevad seal leiduvad vabad rasvhapped, valgud ning moodustuvad tervisele kahjulikud ühendid.

Salatiõlid on külmpressimisel saadud taimeõlid, mida ei rafineerita. Need on väärtuslikud, kuna sisaldavad palju polüküllastumata rasvhappeid, kuid neid ei tohi kasutada kuumutamiseks ja küpsetamiseks.

Praadimisõli on rafineeritud ja sellest on eemaldatud iseloomulik lõhn leelistega töötlemise teel.

Toiduaine

Kasutamise võimalused suurköögis

Taimsed õlid

Külmad ja kuumad suupisted ja kastmed ning supid, külmad ja soojad lisandid, hautatud, praetud küpsetatud ja grillitud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, marinaadid, magustoidud, küpsetised

Külmpressitud õlid

Külmad kastmed, suupisted ja lisandid

Margariinid

Külmad ja kuumad suupisted, külmad ja soojad kastmed ning supid, soojad lisandid, hautatud, praetud ja küpsetatud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, magustoidud, küpsetised

Või

Külmad ja kuumad suupisted ja kastmed ning supid, külmad ja soojad lisandid, hautatud, praetud, küpsetatud ja grillitud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, magustoidud, küpsetised

Tahked loomsed rasvad

Soojad kastmed ja supid ning lisandid, hautatud, küpsetatud ja praetud toidud, panni- ja pajatoidud, vormitoidud, küpsetised

 

Rasvadest annab põhjaliku ülevaate Vaike Vetka õpiobjekt Toidurasvad.

 

Rasvade tootjad ja müüjad Eestis:

AS WEROL Tehased

www.werol.ee

Piimatööstused

Vt piima ja piimatoodete tootjate kodulehekülgi