Ettevalmistusseadmed
Ettevalmistusseadmed on kõige arvukam seadmete grupp.
Köögiviljalõikurid
|
Sausegurid
|
Mikserid
|
||
Termomeetrid
|
Kaalud
|
|||
Viilutusmasinad
|
Kutterid ehk
peenestajad |
|||
Universaalajamid
|
Hakklihamasinad
|
Põhjaliku ülevaate toitlustusettevõtete ettevalmistusseadmetest annab Silvi Pihlakas'e õpiobjekt „Toitlustusettevõtte seadmed - ettevalmistusseadmed"
Lisaks õpiobjektis käsitletavale materjalile vaadake järgmisi videoid ettevalmistusseadmete kohta ning vastake esitatud küsimustele.
Seade |
Video lingid |
Küsimused videote kohta |
|
|
Kas seadmega töödeldavad toorained peavad olema eelnevalt väiksemaks tükeldatud? Kui väikseks? Milliseid erinevaid tükelduskujusid köögiviljalõikuri abil on võimalik saavutada? Kaks tükelduskuju vajavad kahte lõikeketast korraga - millised?
|
|
Miks kasutatakse toiduainete söötesilindrisse panemiseks kummikindaid? Kirjelda köögiviljalõikuri puhastamise ja pesemise töökäiku!
|
|
|
|
Millised on ohutusnõuded viilutusmasina kasutamisel? Millised on viilutusmasina puhastamiseetapid? Kas viilutusmasina lõiketera saab noateritajaga teritada?
|
Universaalajam
|
|
Milliseid segamisvahendeid kasutatakse universaalajamite juures ja millisel otstarbel? Lisaks segamisele ja sõtkumisele on taignakonksul veel üks ülesanne - milline?
|
|
|
Tooge näiteid roogadest, millede valmistamisel saaks kutterit asjakohaselt kasutada! Miks on vaja kutteri segamisnõu külgedelt segatavat massi kokku ja alla kaapida? Milliseks on lõigatud kutteriga peenestatavad toiduained? Kirjeldage kutteri puhastamise töökäiku! |
Sausegur
|
Milliseid töötlusvõtteid on võimalik sauseguriga sooritada? Nimetage erinevaid roagruppe, millede valmistamisel saaks sausegurit otstarbekohaselt kasutada? |
|
Hakklihamasin |
|
Hakklihamasinasse lõiketera ja peenestusplaati paigutades peaks need olema üksteise suhtes millises asendis? Mis otstarbelised on hakklihamasina lisaseadmed? |