Roheline tee on fermenteerimata tee. Temas on säilinud roheline värvus, sest
kuuma auruga peatatakse teelehtede fermentatsioon, neid ainult närvutatakse ja
kuivatatakse. Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui
must tee. Eelistatakse Jaapanis ja Hiinas ja Kesk-Aasias.
ROHELISE TEE SORDID
BANCHA
Igapäevane Jaapani roheline tee. Tee koosneb suurtest ja küpsetest
teelehtedest. Korjatakse hooaja lõpus (sügisel), kusjuures teepõõsa alumisi lehti ja
oksi. Tootmisel kasutatakse automaatikat - nii korjamisel, aurutamisel kui kuivatamisel. Bancha´st saab hea aroomi, meeldiva maitse ja magusa
järelmaitsega tee. Jaapani teedest on Banchas kõige vähem naturaalset kofeiini,
seetõttu soovitatakse “algajatele” rohelise tee joojatele ja lastele. Sobib
toidu kõrvale nautimiseks.
SENCHA
Kõige populaarsem Jaapani roheline tee. Sencha on kvaliteetsem kui
Bancha. Sencha teed korjatakse kevadel. Koosneb noortest mahlakatest lehtedest
ning seetõttu on ka teel kerge puhas maitse ning aroom. Säilitab C-vitamiini
sisalduse minimaalse töötluse tõttu. Aitab kaasa seedimisele.
GYOKURO
Eksklusiivne Jaapani roheline tee, pärineb kuulsast Yamashiro
regioonist. Tõlkes tähendab gyokuro “pearl dew” – pärli kaste. Teed kasvatatakse
kindla meetodi järgi, kus siis teepõõsa õrnu lehti kaitstakse otsese
päikesevalguse eest. Esmaste pungade puhkemise ajal kaetakse istandus
bambustega vähendamaks fotosünteesi teket. See tagab kõrge klorofülli taseme
tees (tume roheline värvus) Teel on magus maitse tänu vähesele tanniini hulgale.
Korjatakse ja selekteeritakse käsitsi varakevadel esimese korjanduse ajal. Kogu
see delikaatne ümberkäimine tagab kõrge kvaliteedi. Lasta tõmmata vaid 3
minutit.
GUNPOWDER
Hiina roheline tee. Teepõõsa noored lehed on tugevalt keeratud rulli
kuulikesteks. Teetõmmises lehed keerduvad uuesti lahti.