Must tee

Must tee on tugevalt fermenteeritud (kääritatud) tee. Fermenteerimine kujutab endast rullimise käigus väljunud rakumahla oksüdeerumis- ja käärimisprotsessi, mis kutsub esile värvi muutumise ja iseloomuliku aroomi tekke. Tänu fermenteerimisele vabanevad ka teised tee maitse jaoks tähtsad ained, mis osalt lahustuvad ainult väga kuumas vees. Fermenteerimisele järgneb kuivatamiseprotsess. Tee kuivab masinates temperatuuril 85-100o C umbes 20 min.

 

Mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi). See on ainuke tee, mida hoitakse aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele. Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks. Tee omandab tavapäratu lõhna, aga teejoogi maitse ja aroom muutuvad tihedaks ja tugevaks. PU-ERi on kombes hoida kokkupressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon jätkub. Parimad PU-ER sordid omavad 50 aastast säilitusaega.

Euroopas nimetatakse punast teed mustaks teeks. Punast teed loetakse tugevalt fermentiseerituks. Hapendumisprotsessis hapendub 45-50% teemahla. Seda teed on lihtsam säilitada ja edasi toimetada.

Hiinast pärit punase tee eripära seisneb pehmes, õrnas, kergelt magusas maitses, küllastunud aroomis ja imetlusväärses rubiinpunases värvis.

ERINEVAD MUSTA TEE SORDID

ASSAM

Põhja-Indias mõlemal pool Brahmaputra jõge asuv teeregioon on maailma suurim terviklik teekasvatuspiirkond. Assami teed nimetatakse ka India teeks - mägitee tugeva maitsega ja linnaseid meenutava aroomiga, punakas-pruuni tõmmisega. Assami tee on üldiselt kange ja vürtsikas, teda segatakse meelsasti noortest teemaadest pärit kergemate sortidega. Assami tee on Inglise või Ida-Friisi traditsiooniliste segude põhjaks. Oma kanguse ja vürtsikuse tõttu sobib ideaalselt hommikuseks ergutajaks. Assami teele sobib lisada ka suhkrut ja piima.

DARJEELING

Kõrgmägede tee Himaalaja nõlvadelt Darjeelingi piirkonnast. Valmistatud tipulehtedest, mahedamaitseline, kuldkollase tõmmisega. Hinnatakse kõikidest teedest kõige kõrgemalt. Tee pehme maitse avaldub ainult kvaliteetse, pehme veega. Hea darjeelingi tunneb ära peene lillelise, muskaatse aroomi järgi.