Standardretseptuurid, nende koostamine

Standardretseptuur koosneb standardretseptidest. Standardretsept on selliselt koostatud retsept, mille järgi iga antud toitlustusettevõtte toiduvalmistamise ülesandeid täitev isik valmistab täpselt sellise koostise, struktuuriga, konsistentsi ja maitsega roa nagu retsepti koostanud isik seda mõtles. Ehk siis teisisõnu - kui toitlustusettevõttes on hästi koostatud standardretseptid, siis ettevõtte kliendid ei märka seda, et antud toitu valmistavad erinevad kokad.

Standardretseptid on toitude valmistamise täpsed juhised, mille eesmärk on tagada toitude stabiilne kvaliteet. Lisaks aitavad standardretseptid planeerida ostutoiminguid ja müüki.

 

Standardretseptuuride koostamine on suurköögi meeskonna koostöö. Standardiseerimisega taotletakse ratsionaalsete ja suurköögile sobivate toiduvalmistusmeetodite poole.


 

Standardiseeritud retseptid võivad muutuda seoses klientide eelistustega, tooraine valiku või hindade muutustega või tehnoloogia muutumisega. Detailsemalt tutvustab retsepti standardiseerimist K.Variku õpiobjekt Retsepti standardiseerimine.