Jahutatud mugavustoit

Jahutatud mugavustoitu võib leida meie poelettidelt jahutatud toiduriiulitelt. Sellist toitu säilitatakse tavaliselt temperatuurivahemikul +2..+6°C juures, tema säilivusaeg on olenevalt toidu koostisest erinev kuid tavaliselt, ei ole jahutatud toidu säilivusaeg kuigi pikk. Säilivusaega võib pikendada kasutades erinevaid toidu pakendusviise, näiteks lahtiselt olev toit säilib oluliselt vähem aega kui vaakum- või MAP (modifitseeritud atmosfääri pakendamine) pakendatud toit.

Järgevalt on välja toodud mõningate jahutatud toitude säilivusajad ja temperatuurid

Tabel 1. Toiduainete säilivusajad

Jahutatud mugavtoidu säilitamisnõuded

Säilitamise temperatuur.

Säilivusaeg tundides

Lihatooted



Praetud, küpsetatud, grillitud liha

2 kuni 6°C

24 h

Marineeritud liha

2 kuni 6°C

24 h

Keedetud liha

2 kuni 6°C

12 h

Pasteedid

2 kuni 6°C

6 h

Singirullid, kana taignas

2 kuni 6°C

12 h

Piimatooted



kuumtöödeldud kulinaariatooted

2 kuni 6°C

24 h

Köögiviljatooted



Keedetud kooritud kartul

2 kuni 6°C

18 h

Mulgikapsad

2 kuni 6°C

18 h

Kuumtöödeldud toidud värskest kapsast

2 kuni 6°C

12 h

Jahu-, pasta- ja makaronitooted



Pannkoogid

2 kuni 6°C

12 h

Keedetud riis, tatar, tangud

2 kuni 6°C

12 h

Keedetud makaronid jm pastatooted

2 kuni 6°C

12 h

Pagaritooted

2 kuni 6°C


Pitsad ja pirukad

2 kuni 6°C

24 h

Tordid, koogid ja rullbiskviidid

2 kuni 6°C

6-72 h

Muud valmistoidud



Võileivad ja võileivatordid

2 kuni 6°C

12 h

Keedetud munad

2 kuni 6°C

24 h

Täidetud munad

2 kuni 6°C

6 h

Segatud salatid, sh majoneesi- või hapukoore või muu kastmega

2 kuni 6°C

6 h

Magustoidud (tarretised, kreemid jt)

2 kuni 6°C

24 h


Jahutatud mugavustoitu võib jagada kahte kategooriasse: kuumalt ja külmalt söömiseks mõeldud.

Kuumalt söömiseks mõeldud toidud on need, mis on peale valmistamist kiirelt maha jahutatud kuid vajavad enne söömist veel täiendavat soojendamist. Näiteks valmistoidud, pizzad, supid.

Külmalt söömiseks mõeldud jahutatud toit ei vaja täiendavat soojendamist või kuumutamist, ning see on valmis söömiseks kohe peale ostmist. Näiteks erinevad hapukooresalatid, toorsalatid, jogurti- ja piimatooted, lihavalmistised jms.