Toatemperatuuril toit
Toatemperatuuril müüdavate toitude suurimaks miinuseks on lühike säilivusaeg, eriti kiiresti riknevatel ning suure niiskusesisaldusega toiduainetel. Seetõttu on toatemperatuuril müüdavate mugavustoidu nomenklatuur lühem kui teistel liikidel. Peamiselt on sellisteks toiduaineteks erinevad pagaritooted, hommikuhelbed, müslid, krõpsud, küpsised.
Pagaritooted on müüdaval erinevates kaubanduskettides pagarilettides ning valmistatud enamasti kohapeal kasutades eelnevalt külmutatud taignaid. Pagaritooteid müüakse nii soojalt kui ka toatemperatuuril, kus nad on peale küpsetamist spetsiaalsetes jahutuskambrites maha jahutatud. Antud toodete suurimaks miinuseks on lühike säilivusaeg, mistõttu on nad mõeldud koheselt tarbimiseks.
Hommikuhelbed ja müslid
On enamasti teraviljatooted, mis ei vaja söömiseks täiendavat kuumutamist või ettevalmistamist. Vajavad vaid kaussi valamist ja soovikorral lisandi (piim, jogurt) lisamist. Sellised toiduained võivad olla tugevalt töödeldud ja toitainetega rikastatud. Mõned neist toodetest on valmistatud peamiselt rafineeritud jahu ja süsivesikute baasil (cornflaces) kuid mitte kõik, on ka teisi erinevaid teraviljatooteid, mis on rikastatud kiudainete,- vitamiinide- ja mineraalainetega (müsli) . Sarnaste toodete puhul on enne tarvitamist oluline lugeda pakendil olevat infot tootes sisalduvate toitainete kohta.
Joonis 5. Maisihelbed ja hommikusöögihelbed |
Joonis 6. Müslid |
Muud kuivatatud ja pakitud toiduained
Sellisteks toiduaineteks on krõpsud, kreekerid, küpsised, erinevad pähklite segud ja kommid. Kõik sellised toiduained on mõeldud koheselt söömiseks peale pakendi eemaldamist ja ei vaja täiendavat ettevalmistust.
Joonis 7. Kartulikrõpsud |
Joonis 8. Küpsised |
Sarnased eelpool nimetatud toodete juurde klassifitseeritakse ka erinevad liha- ja kalakonservid, mis ei ole mõeldud peale pakendist eemaldamist täiendavale töötlemisele ning mida võib süüa koheselt.