Sissejuhatus ja ajalugu


Joonis 2. Mugavustoit

Mugavustoit ehk tarbijale ettevalmistatud toit. Antud terminile ei ole täna Eesti keeles veel vastavat seletust või terminit. Selline toidutüüp on inimeste kiireneva eluviisi juures maailmas üha rohkem populaarsust koguv. Kuna mugavustoidu kvaliteet ja valmistamisviisid muutuvad järjest paremaks on tarbijaskond sellele tootegrupile järjest suurem.

Mugavustoitu võiks liigitada ka nn. funktsionaalse toidu kategooriasse, kus uute toidutrendide kohaselt peaks tarbijale üleantav toit, sisaldama nii sisu- kui ka funktsiooni. Toiduaine peaks tarbija eelistuste kohaselt olema nauditav, tervislik ning teda peaks olema võimalikult mugav söömiseks ettevalmistada.

Mugavustoidu all mõeldakse kaubanduslikult ettevalmistatud toitu, mis on disainitud võimalikult lihtsaks kasutamiseks tarbijale.

Mugavustoiduks on erinevate lisade ja maitseainetega toiduaineid, mida müüakse tarbijale kas kuumalt (kohe valmis söömiseks), toatemperatuuril toiduna, pika säilivusajaga toodetena (jahutatud või külmutatud toit). Mugavustoit nõuab tarbijalt üldjuhul vaid minimaalset ettevalmistust enne söömist, tavaliselt vaid soojendamist või kuumutamist.

 

Mugavtoidu kasutuselevõtu algust võib ajastada perioodil enne II Maailmasõda, Ameerikas. Kus sõjaajal oli vaja meetodeid, mil toit säiliks erinevatel tingimustel ning, et seda oleks võimalikult mugav ja lihtne kasutada lahinguväljal. Esialgselt olid sellisteks toiduaineteks peamiselt kuivatatud ja konserveeritud toiduained.