Pidulikud kodused tähtpäevad

iDevice ikoon

Kodused peod ja vastuvõtud on märksa lihtsamad ja vabamad kui ametlikud vastuvõtud, juubelisünnipäevad või pulmapeod. Eesti külades on perekondlike tähtpäevade puhul kombeks kutsuda külalised lõunaks. Linnades on aga õhtusöögid populaarsemad.


Kodustele koosviibimistele kutsutakse külalised 18.00-20.00 (suvisel ajal ka hiljem). Kutse edastatakse tavaliselt telefoni teel, kuid suuremate sünnipäevade korral oleks mõistlik saata siiski kutse või kaart – nii valmistuvad ka külalised selleks peoks märksa rohkem.


Lõunasöök – külalised kutsutakse ajavahemikus 13.00-15.00. Serveeritakse kerge menüü. Laud kaetakse vastavalt menüüle ning lihtsamalt kui piduliku lõunasöögi või õhtusöögi korral. Alkoholiga ei liialdata. Laudlina asemel võib kasutada linikuid. Laua võib kaunistada lilledega kuid küünlad sellisele koosviibimisele ei sobi. Kohvi võib serveerida lauas.


Õhtusöök – kutse võib edastada telefoni teel. Kutse kinnituseks oleks sobilik saata vähemalt nendele külalistele, kes teie koosviibimistel on harvad. Koduseid õhtusööke alustatakse tavaliselt 20.00 ja 20.30 vahel. Talvisel ajal 1-2 tundi varem, suvisel perioodil 1-2 tundi hiljem.
Külalised saabuvad kokkulepitud ajast kümmekond minutit hiljem. Pidulikumat meeleolu aitavad luua korrektne riietus, hoolikalt valitud laudlina ja pidulikult kaetud laud. Peo perenaine peaks püüdma võimalikult palju viibida külaliste hulgas mis eeldab seda, et enamik roogadest on eelnevalt valmis tehtud. Kui külalisi on oodata rohkem kui kuus, siis tuleks nad asetada istuma traidtsioonilistest reeglistest lähtuvalt. Suuremates majades ning korterites, kus on võimalik kohvi ja teed pakkuda eraldi salongis, kutsutakse külalised peale sööki kohvile ja teele. Laud koristatakse alles pärast õhtusöögi lõppu ja külaliste lahkumist. Õhtusöögi õnnestumiseks on soovitatav vältida delikaatseid teemasid – töömured, erinevad isiklikud probleemid.


Pidulik õhtusöök – kutsed saadetakse vähemalt kakskümmend päeva varem ja kutsetele vastatakse nii kiiresti kui võimalik. Pidulikuks õhtusöögiks riietutakse rangelt: mehed soovitatavalt õhtuülikonda või smokingisse, naised õhtukleiti. Kombeks on ka perenaisele lillede kinkimine. Menüü valitakse rahvuslikke traditisoone järgides. Külaliste saabudes pakutakse vahuveini või šampanjat. Õhtusöögi põhiosa lõppedes tõuseb lauast esimesena perenaine, kes juhatab külalised salongi, kus pakutakse teed, kohvi ning alkohoolseid jooke. Õhtu lõppemisest annab märku karastusjookide pakkumine. Õhtu eest tänatakse vähemalt 48 tunni jooksul telefoni teel.