Pidulikud kodused tähtpäevad

Kodused peod ja vastuvõtud on märksa lihtsamad ja vabamad kui ametlikud vastuvõtud, juubelisünnipäevad või pulmapeod. Eesti külades on perekondlike tähtpäevade puhul kombeks kutsuda külalised lõunaks. Linnades on aga õhtusöögid populaarsemad.
Kodustele koosviibimistele kutsutakse külalised 18.00-20.00 (suvisel
ajal ka hiljem). Kutse edastatakse tavaliselt telefoni teel, kuid
suuremate sünnipäevade korral oleks mõistlik saata siiski kutse või
kaart – nii valmistuvad ka külalised selleks peoks märksa rohkem.
Lõunasöök – külalised kutsutakse ajavahemikus
13.00-15.00. Serveeritakse kerge menüü. Laud kaetakse vastavalt menüüle
ning lihtsamalt kui piduliku lõunasöögi või õhtusöögi korral. Alkoholiga
ei liialdata. Laudlina asemel võib kasutada linikuid. Laua võib
kaunistada lilledega kuid küünlad sellisele koosviibimisele ei sobi.
Kohvi võib serveerida lauas.
Õhtusöök – kutse võib edastada telefoni teel. Kutse
kinnituseks oleks sobilik saata vähemalt nendele külalistele, kes teie
koosviibimistel on harvad. Koduseid õhtusööke alustatakse tavaliselt
20.00 ja 20.30 vahel. Talvisel ajal 1-2 tundi varem, suvisel perioodil
1-2 tundi hiljem.
Külalised saabuvad kokkulepitud ajast kümmekond minutit hiljem.
Pidulikumat meeleolu aitavad luua korrektne riietus, hoolikalt valitud
laudlina ja pidulikult kaetud laud. Peo perenaine peaks püüdma
võimalikult palju viibida külaliste hulgas mis eeldab seda, et enamik
roogadest on eelnevalt valmis tehtud. Kui külalisi on oodata rohkem kui
kuus, siis tuleks nad asetada istuma traidtsioonilistest reeglistest
lähtuvalt. Suuremates majades ning korterites, kus on võimalik kohvi ja
teed pakkuda eraldi salongis, kutsutakse külalised peale sööki kohvile
ja teele. Laud koristatakse alles pärast õhtusöögi lõppu ja külaliste
lahkumist. Õhtusöögi õnnestumiseks on soovitatav vältida delikaatseid
teemasid – töömured, erinevad isiklikud probleemid.
Pidulik õhtusöök – kutsed saadetakse vähemalt
kakskümmend päeva varem ja kutsetele vastatakse nii kiiresti kui
võimalik. Pidulikuks õhtusöögiks riietutakse rangelt: mehed
soovitatavalt õhtuülikonda või smokingisse, naised õhtukleiti. Kombeks
on ka perenaisele lillede kinkimine. Menüü valitakse rahvuslikke
traditisoone järgides. Külaliste saabudes pakutakse vahuveini või
šampanjat. Õhtusöögi põhiosa lõppedes tõuseb lauast esimesena perenaine,
kes juhatab külalised salongi, kus pakutakse teed, kohvi ning
alkohoolseid jooke. Õhtu lõppemisest annab märku karastusjookide
pakkumine. Õhtu eest tänatakse vähemalt 48 tunni jooksul telefoni teel.