Laua katmine

Kuidas paigutada külalisi Toolid paigutatakse ümber laua nii, et igal inimesel oleks laua ääres 60-70 cm ruumi. Loomulikult tuleb jälgida ka inimeste erivajadusi, kui näiteks keegi on äärmuslikult kogukam inimene, siis võiks tema paigutada, kas laua otsa või laua nurka istuma.
Kuidas valida laudlina Arvestage laual olevate
esemetega. Kui nõud on kirjud, sobiks ühevärviline lina. Kui serviis on
ühevärviline, võib laudlina olla ka mustriline, ühe- või mitmevärviline.
Hommikusöögi või kohvilaua võib katta ka väikeste linikute või
suurättidega. Ühe inimese nõud peaksid mahtuma ühele linikule.
Kui on plaanis pidulik õhtu- või lõunasöök, tuleks panna kogu lauda
kattev lina, mille ääred ripuvad mitte vähem kui 20 cm, kuid soovitavalt
30 kuni 50 cm allapoole lauaplaati. Ümara laua võib katta näiteks
nelinurkse linaga, jälgides, et lina nurgad jääksid maapinnast ühele
kõrgusele.
Lillelise mustriga lauanõud ei sobi ruudulise linaga. Lauanõud peavad
värvilt linaga sobima. Mustrilisele laudlinale sobivad ühevärvilised
nõud, ühevärvilisele laudlinale mustrilised või värvilt kontrastsed
nõud. Sobivad laudlina ja lauanõude värvi- ja mustrikombinatsioonid
näitavad head maitset.
Kas paberist või riidest suurätik Suurätik võib olla
nii riidest kui paberist ning selle valikul lähtutakse selle sobivusest
laudlinaga. Valida võib laudlinaga toon-toonis või kontrastseid
servjette. Lõunalaual kasutatakse suuremaid, kohvilaual väiksemaid
suurätikuid. Tavalised suuräti mõõtmed on 60x60 cm ja 40 x 40 cm.
Kohvilauale on kombeks panna suurusega 20 x 20 cm või veelgi väiksemaid
suurätte.
Lauale võib asetada suurätiku kokkumurtuna, kas siis pooleks, neljaks
või kaheksaks tehtuna. Lõunalauas asetatakse suurätik taldrikule ja
õhtusöögi serveerimisel praetaldrikust vasakule või leivataldrikule.
Lauanõude asetus Kõik nõud peavad olema laual sirges
reas. Praetaldriku äär ning nugade ja kahvlite pidemete otsad ulatuvad
kas laua ääreni või on umbes 1 - 2 cm sellest eemal. Varem tarvitatavad
toidunõud asuvad väljaspool, praetaldrikust kaugemal, kust neid on
kergem võtta. Leivataldrik asub praetaldrikust vasakul.
Lauanõude asetus vasakult paremale minnes: salatikahvel, mereandide
kahvel, praekahvel, taldrik, praenuga, supilusikas, kalanuga,
salatinuga. Desserttaldrik asub kahvlite kohal. Taldriku kohal asetsevad
ülevalt alla: dessertlusikas, dessertkahvel ja dessertnuga. Taldriku
kõrval olevate nugade kohal asetsevad vasakult paremale: punase veini
pokaal, valge veini pokaal, šampusepokaal ja veeklaas.