Laua katmine

iDevice ikoon

Kuidas paigutada külalisi Toolid paigutatakse ümber laua nii, et igal inimesel oleks laua ääres 60-70 cm ruumi. Loomulikult tuleb jälgida ka inimeste erivajadusi, kui näiteks keegi on äärmuslikult kogukam inimene, siis võiks tema paigutada, kas laua otsa või laua nurka istuma.


Kuidas valida laudlina Arvestage laual olevate esemetega. Kui nõud on kirjud, sobiks ühevärviline lina. Kui serviis on ühevärviline, võib laudlina olla ka mustriline, ühe- või mitmevärviline. Hommikusöögi või kohvilaua võib katta ka väikeste linikute või suurättidega. Ühe inimese nõud peaksid mahtuma ühele linikule.
Kui on plaanis pidulik õhtu- või lõunasöök, tuleks panna kogu lauda kattev lina, mille ääred ripuvad mitte vähem kui 20 cm, kuid soovitavalt 30 kuni 50 cm allapoole lauaplaati. Ümara laua võib katta näiteks nelinurkse linaga, jälgides, et lina nurgad jääksid maapinnast ühele kõrgusele.
Lillelise mustriga lauanõud ei sobi ruudulise linaga. Lauanõud peavad värvilt linaga sobima. Mustrilisele laudlinale sobivad ühevärvilised nõud, ühevärvilisele laudlinale mustrilised või värvilt kontrastsed nõud. Sobivad laudlina ja lauanõude värvi- ja mustrikombinatsioonid näitavad head maitset.


Kas paberist või riidest suurätik Suurätik võib olla nii riidest kui paberist ning selle valikul lähtutakse selle sobivusest laudlinaga. Valida võib laudlinaga toon-toonis või kontrastseid servjette. Lõunalaual kasutatakse suuremaid, kohvilaual väiksemaid suurätikuid. Tavalised suuräti mõõtmed on 60x60 cm ja 40 x 40 cm. Kohvilauale on kombeks panna suurusega 20 x 20 cm või veelgi väiksemaid suurätte.
Lauale võib asetada suurätiku kokkumurtuna, kas siis pooleks, neljaks või kaheksaks tehtuna. Lõunalauas asetatakse suurätik taldrikule ja õhtusöögi serveerimisel praetaldrikust vasakule või leivataldrikule.


Lauanõude asetus Kõik nõud peavad olema laual sirges reas. Praetaldriku äär ning nugade ja kahvlite pidemete otsad ulatuvad kas laua ääreni või on umbes 1 - 2 cm sellest eemal. Varem tarvitatavad toidunõud asuvad väljaspool, praetaldrikust kaugemal, kust neid on kergem võtta. Leivataldrik asub praetaldrikust vasakul.
Lauanõude asetus vasakult paremale minnes: salatikahvel, mereandide kahvel, praekahvel, taldrik, praenuga, supilusikas, kalanuga, salatinuga. Desserttaldrik asub kahvlite kohal. Taldriku kohal asetsevad ülevalt alla: dessertlusikas, dessertkahvel ja dessertnuga. Taldriku kõrval olevate nugade kohal asetsevad vasakult paremale: punase veini pokaal, valge veini pokaal, šampusepokaal ja veeklaas.