Siidi tootmisprotsess
Siidi tootmisprotsess
Siidiussikasvatus ja siiditööstus jagunevad mitmeks tööjärguks.
1. Mooruspuude kasvatamine
Siidiussid söövad valge mooruspuu lehti. Et saada üks kilo toorsiidi, on vaja 250-300 kg mooruspuulehti.
2. Munade tootmine
See on oluline ja ka eriline ala, kuna siidiliblikas on väga vastuvõtlik igasugustele bakteritele.. Munad külmutatakse ja antakse kevadel üle siidiusside kasvatajatele.
3. Kookonite tootmine
Kookonite tootmist alustatakse kevadel, kui mooruspuud lähevad lehte. Munadest hautakse 10 päeva jooksul välja röövikud, kes hakkavad elama spetsiaalsetel alustel. Neid toidetakse värskete mooruspuulehtedega. Täiskasvanud siidiuss nukkub. Normaalselt kestaks nukkumisperiood 2-3 nädalat, kuid see katkestatakse tervete kookonite saamiseks kümnendal päeval. Kõigepealt valitakse välja parimad kookonid, milles lastakse liblikatel välja areneda. Ülejäänuid kuumutatakse vees või aurus, et röövikud sureksid, kuna kookonist välja ronides võib röövik niidi katki teha. Kui siid on sumud röövikute ümbert ära keritud, korjatakse röövikud kokku ja kasutatakse toiduks. Oma kõrge proteiinisisalduse tõttu on siidiussid hiina köögi lemmikhõrgutiseks.
4. Kookonitest toorsiidikerimine
Puhastatud ja sorteeritud kookonid pannakse kuuma vette. See pehmendab nn siidliimi. Pehmendusnõus
olevad pöörlevad harjad eemaldavad pealmise jämedama siidikihi. Nüüd on võimalik kerida siid ühe
pideva kiuna. Siidi kerimine on suurelt osalt käsitöö, sest iga niiti tuleb jätkata, kui mõni kookon on otsa saanud.
5. Siidi ketramine lõngaks
Ühe kookoni kiu kogupikkus on tavaliselt 3000-4000 meetrit, millest 300-1000 meetrit keritakse greežiks.
Kookoni välimine ja seesmine kiht aga keritakse eraldi.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License