Soola lisamine toidule
Sool on
suhkru järel teine enamkasutatav toidulisand.
Soolal on palju toimeviise:
- bakterite ja hallitusseente paljunemist pärssides on sool suurepärane säiltusaine (lihatooted, marinaadid, juustud, kala);
- värvi,
maitse ja koostise kinnistaja;
- pärmi
kerkimise kontrollija;
- toidu
kibeda maitse varjaja;
- toidu maitse esiletooja.
SOOLA LISAMINE TOIDULE:
Aedviljade keeduvesi - ENNE KEETMIST - sool
tõstab vee keedutemperatuuri, mistõttu aedviljad keevad kiiremini.
Mais, oad ja muud kaunviljad - PÄRAST KEETMIST -
soolas leiduv kaltsium muudab kestad kõvaks.
Rasvas frititud kartulid - PÄRAST FRITTIMIST -
sool alandab rasva keemistemperatuuri, mistõttu tulemuseks oleks pehmed friikartulid.
Praadimiseks mõeldud pommuviilud - ENNE
PRAADIMIST - sool tõmbab osa niiskusest välja, tulemuseks on väherasvasemad
aedviljaviilud.
Ahjus küpsetamiseks mõeldud part, siga jm
rasvased lihatükid - ENNE KÜPSETAMIST - rasvane liha muutub krõbedamaks.
Redutseerimiseks mõeldud kastmed ja hautised -
PÄRAST HAUTAMIST - sool aurustub koos vedelikuga.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License