Soola kasutamine

 

Soola kasutusalad

Toiduainetetööstus – väga vajalik komponent, mis avaldab mõju toiduainete väljanägemisele ja säilimisele. Kasutataval soolal on oluline tera suurus, millest oleneb doseering, segunemine, mis garanteerib toidule õige maitse (ühtlase soolasuse) ja parema säilivuse.

  • Liha – sool kindlustab tooteid mikroobide paljunemise eest, parandab värvust , maitset, pikendab lihatoodete säilivusaega ja aitab kaasa toote tekstuuri parandamisele. Lihatööstusele spetsiaalselt mõeldud soolatoodet nimetatakse nitritsoolaks. Seda on erineva nimetusega: nitritsool, kuivatamata tööstussool ja kuivatatud tööstussool
  • Piimasaadused – kasutavad toodete paremaks säilitamiseks , maitse tugevdamiseks ja erinevate ensüümide tegevuseks
  • Pagaritooted – oluline komponent toodete tekstuuri ja maitse parendamisel ning maiustustes maitse täiustamisel
  • maitseained ja kastmed – maitseainete segudes on põhikoostisosana või lisandina. Siin on oluline koht terasuurusel, millest oleneb koostisosade koospüsimine või segude paakumine. Kastmetes on sool maitse rikastaja ja säilitusaine.
  • Hoidised – siin toimib sool maitseparandajana, säilitusainena ja käärimisprotsessi „kontrollijana“

Veel kasutatakse soola

  • agrotööstuslikult - lakukividena;
  • veepehmendajana – kasutada spetsiaalsoolasid;
  • tekstiilitööstuses;
  • metallitööstuses;
  • kosmeetika- ja kodukeemia tootmisel
  • meditsiinis;
  • keraamikatööstuses;
  • paberitööstuses.

 

*Soolalambid                                                                 *Vannisoolad                                                         *Soola muster siidil

 

 

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License