Soola kasutamine
Soola kasutusalad
Toiduainetetööstus –
väga vajalik komponent, mis avaldab mõju toiduainete väljanägemisele ja
säilimisele. Kasutataval soolal on oluline tera suurus, millest oleneb
doseering, segunemine, mis garanteerib toidule õige maitse (ühtlase soolasuse) ja parema säilivuse.
- Liha – sool kindlustab
tooteid mikroobide paljunemise eest,
parandab värvust , maitset, pikendab lihatoodete säilivusaega ja
aitab kaasa toote tekstuuri parandamisele. Lihatööstusele spetsiaalselt
mõeldud soolatoodet nimetatakse nitritsoolaks. Seda on erineva nimetusega: nitritsool, kuivatamata tööstussool ja kuivatatud tööstussool
- Piimasaadused –
kasutavad toodete paremaks säilitamiseks , maitse tugevdamiseks ja erinevate
ensüümide tegevuseks
- Pagaritooted –
oluline komponent toodete tekstuuri ja maitse parendamisel ning maiustustes
maitse täiustamisel
- maitseained ja kastmed – maitseainete segudes on
põhikoostisosana või lisandina. Siin on oluline koht terasuurusel, millest oleneb koostisosade
koospüsimine või segude paakumine. Kastmetes on sool maitse rikastaja ja
säilitusaine.
- Hoidised – siin toimib sool maitseparandajana, säilitusainena ja käärimisprotsessi „kontrollijana“
Veel kasutatakse soola
- agrotööstuslikult - lakukividena;
- veepehmendajana – kasutada spetsiaalsoolasid;
- tekstiilitööstuses;
- metallitööstuses;
- kosmeetika- ja kodukeemia tootmisel
- meditsiinis;
- keraamikatööstuses;
- paberitööstuses.
*Soolalambid *Vannisoolad *Soola muster siidil
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License