Sool
Kuidas vähendada soolasisaldust toidus?
- Või, margariin, või- ja taimeõli segud – kuni 0,1%; juust ja leib – kuni 0,7%; vorst jm lihatooted – kuni 1,2%.Viilust (30 g) soolasest (kuni 1,3% soola) rukkileivast või saiast saab 0,4 g soola. Viis viilu annavad 2 g soola ehk 40% päevasest soolanormist.
- Vorstid on suure soolasisaldusega siis, kui neis on soola üle 1,8%. Nt neljast viinerist (140 g) saab u 2,5 g soola.
- Vähesoolased juustud (kuni 0,7%) on tavaliselt ka väherasvased. Rohkem on saada juustu, mille soolasisaldus on üle 1,4%. Kahest viilust soolasest juustust (25 g) saab 0,4 g soola.
- Kalast võiks eelistada värsket. Suitsu- ja soolakala ning konservid sisaldavad rohkesti soola.
- Soolased kartulikrõpsud ja soolapähklid võiks toidusedelist välja jätta.
- Enamik toite maitseb hästi ka vähese soola või oskuslikult soolata valmistamisel. Maitset saab anda ürtide, soolata maitseainete ja tugevamaitseliste köögiviljadega, nt tomati, paprika, sibula, küüslaugu, selleri, pastinaagiga. Hea maitsestaja on sidrunimahl, soolata sidrunipipar, veiniäädikas.
- Ära lisa pasta ja riisi keeduvette soola. Samuti võib kokaraamatu retseptis antud soolakogust ligi poole võrra vähendada.
- Kasuta tavalise keedusoola asemel mineraalsoola – nt südamesõbralikku pansoola, milles on vähem naatriumi. Jodeeritud soola eeliseks on jood, mille puudus ohustab kilpnääret – naatriumkloriidi hulka pole selles tavaliselt vähendatud.
- Eelista konserveerimisele sügavkülmutamist.
- Tea, et naatriumi ülemäärane kogus toidus on ohtlikum siis, kui sellega kaasneb vähene kaaliumihulk toidus. Heaks kaaliumiallikaks on puu- ja juurviljad.
- Väldi toidukontsentraate, puljongikuubikuid, oliive, ketšupit
- Vahepaladeks vali puu- ja köögiviljad alternatiivina soolastele suupistetele
- Salatite valmistamisel kasuta õli või mahla, sest salatikastmetes on tavaliselt palju soola,
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License