Külaliste vastuvõtt
Tähtsamatel päevadel kutsutakse külla sugulasi ja sõpru, kogunetakse pidulaua taha, maitstakse head ja paremat. Et külaliste vastuvõtt paremini laabuks, mõned soovitused.
Külaliste
vastuvõtt nõuab alati vähemal või suuremal määral ettevalmistusi. Seda
eriti siis, kui külalised kutsutakse lõuna- või õhtusöögile ning neid on
palju.
- Mõtle läbi, kui palju inimesi istuma ja sööma
mahub.
- Tee varakult kindlaks, kui palju inimesi
reaalselt tulla saab, siis tead ka, palju sul mingit toorainet vaja
läheb.
- Vaata üle, kas sul on piisavalt lauanõusid,
pokaale, söögiriistu.
- Kui menüü välja mõeldud, koosta
ostunimekiri, et midagi poes juhuslikult ei ununeks.
- Vaata
menüü üle, kas on võimalik midagi eelmisel päeval valmis teha, see
hajutaks pidupäeva koormust.
- Kui külalised hakkavad
saabuma, siis ülejäänud külaliste tulekut oodates võib
pakkuda seltskonnale tervitusjooki ja ka isutekitajat. Sellisel juhul ei
istuta lauda kohe, vaid alles siis, kui kõik on kohal.
- Lauda
istudes valatakse kõigepealt välja joogid, misjärel serveeritakse
esimene roog. Kui toidukäike saadavad erinevad joogid, valatakse need
klaasidesse vahetult enne uut käiku.
- Pearoa lõppedes
koristatakse laud leivataldrikutest, maitseainetopsidest ja muust
desserdiks mittevajalikust.
- Kohvi
ja teed serveeritakse pärast desserti või samal ajal.
- Kui järelroa juurde on ette nähtud eraldi jook, näiteks dessertvein, pakutakse kohvi ja teed pärast magusrooga. Konjakit või ka muud digestiivi tavaliselt koos desserdiga ei serveerita. Sellisel juhul võiks kohvi või tee jätta konjaki kõrvale.