Peensool ehk lauasool
Lauasool e. peensool e. keedusool e. vaakumsool on peeneteraline rafineeritud sool, mida kasutatakse põhiliselt toidu maitsestamisel, kuid ka valmistamisel. Füüsiliselt sooladest kõige puhtam, kerge doseerida, seguneb peene tekstuuri tõttu hästi teiste ainetega.
Soola
kui vees hästi lahustuvat ainet, saab maa-alustest soolalademetest
"kaevandada" ka puhta vee abil. Antud protsessi käigus
toimetatakse soolalahus mööda torusid tehasesse, kus sellest keetmise
(aurutamise) teel eraldatakse enamus veest.Järgnevalt
eraldatakse võimsate tsentrifuugide abil soolalahusesse veel jäänud vesi
nii, et protsessi lõpus on soola niiskuse sisaldus juba vaid 3% (kuivatamata
sool). Täiendavate kuivatamiste (täiendav energiakulu) tulemusel saadakse
kuivatatud sool. Valmis vaakumsoola saab vajadusel veel sõeluda, jahvatada ning
pakendada. Vaakumsoolast valmistatakse ka mitmeid lisanditega soolasid
nagu jodeeritud sool, nitritsool jne
Vaatamata vee abil "kaevandatud" soolalahuse esmasele madalale omahinnale on soola keetmisprotsessid üsna energiamahukad (nafta, gaas jne) ning seetõttu on keedusool märgatavalt kallim kui päikeseenergia abil toodetav meresool.
* Soolalademe lahustamine (Eesti Soolakaubandus)
Moodsamates tehastes kasutatakse aurutamise protsessides osaliselt ka vaakumit. Kuna vaakumi puhul on vee keemistemperatuur vaid ca 45 kraadi Celsiuse järgi, siis kulub soolalahuse keema ajamiseks märgatavalt vähem energiat kui tavaolukorras. Siit protsessist tuleneb ka vaakumsoola nimetus.
*Soola tootmine vaakummeetodil (Salt Association)
Kuna soolalahust on
keetmisprotsesside eel üsna lihtne filtrite abil puhastada, siis
on selline sool ühtlase puhtusastmega, kvaliteetne ja kõrge NaCl sisaldusega.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License