Õli tootmisega seotud mõisted
Õli saadakse kätte kahel viisil: külm- ja kuumpressimisel
- Külmpressimine. – toimub hüdrauliselt kuni 60°C juures. Oli
kaua aega valdavaks meetodiks. Tänapäeval kasutatakse külmpressimiseks ainult
mahepõllunduse toodangut ning sel viisil õli eraldamiseks peavad viljad ja
seemned olema vähemalt 30% rasvasisaldusega. Õlisid pressiti pikka aega käsitsi, tänapäeval on see töö
mehhaniseeritud. Külmpressitud õlisid ei rafineerita.
- Kuumpresssimine – viiakse läbi kruvipressis 80-120°C
kuumuses. Saadud õli nimetatakse toorõliks (rafineerimata õli), pressimisjääki
aga õlikoogiks. Kuumpressimisel saadud toorõli ei sobi toiduks, seda peab
mitmel moel puhastama.
- Hüdratiseerimine – eraldatakse vabanenud rasvhapped, samuti
pikaajalisel praadimisel vahtu ja suitsu tekitavad ained.
- Rafineerimine (neutraliseerimine) – õlide töötlemine
leelistega, mille tulemusel rasvhapped seebistuvad. Sade eraldatakse
tsentrifuugimisega.
- Pleegitamine – eraldatakse toorõlis olevad pigmendid.
- Hüdrogeenimine – vedelate taimeõlide küllastamine
vesinikuga, mille tulemusel muutub konsistents. Mida pikem on protsess, seda
tahkemaks muutub rasva konsistents ja tekib rohkem küllastunud rasvhappeid. See
protseduur pikendab taimerasva säilivust
- Fraktsioneerimine – õlide kristalliseerumise vältimine
madalal temperatuuril. Pärast õlide jahutamist eraldatakse tekkinud kristallid
filtreerimisega
- Desodoreerimine – toorõli lõhnavabaks muutmine. Selle
tulemusel pikeneb õli säilivus.
- Ekstraheerimine - teatud materjalidest orgaaniliste lahustitega rasva või õli eemaldamine.
- Antioksüdantidega töötlemine – muudab õli rasvhappelist
koostist, vitamiinide ja mineraalainete sisaldust, värvust, maitset,
kasutustingimusi.
- Kuumustaluvus – sellega koos ka suitsemispunkt jagab õlid
kahte rühma: praadimisõlid ja salatiõlid.
- Suitsemispunkt – temperatuur, mille ületamisel õli hakkab
suitsema, omandab ebameeldiva maitse ning annab selle edasi toidule.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License