Õli tootmisega seotud mõisted

Õli saadakse kätte kahel viisil: külm- ja kuumpressimisel

  • Külmpressimine. – toimub hüdrauliselt kuni 60°C juures. Oli kaua aega valdavaks meetodiks. Tänapäeval kasutatakse külmpressimiseks ainult mahepõllunduse toodangut ning sel viisil õli eraldamiseks peavad viljad ja seemned olema vähemalt 30% rasvasisaldusega. Õlisid pressiti pikka aega käsitsi, tänapäeval on see töö mehhaniseeritud. Külmpressitud õlisid ei rafineerita.
  • Kuumpresssimine – viiakse läbi kruvipressis 80-120°C kuumuses. Saadud õli nimetatakse toorõliks (rafineerimata õli), pressimisjääki aga õlikoogiks. Kuumpressimisel saadud toorõli ei sobi toiduks, seda peab mitmel moel puhastama.
  • Hüdratiseerimine – eraldatakse vabanenud rasvhapped, samuti pikaajalisel praadimisel vahtu ja suitsu tekitavad ained.
  • Rafineerimine (neutraliseerimine) – õlide töötlemine leelistega, mille tulemusel rasvhapped seebistuvad. Sade eraldatakse tsentrifuugimisega.
  • Pleegitamine – eraldatakse toorõlis olevad pigmendid.
  • Hüdrogeenimine – vedelate taimeõlide küllastamine vesinikuga, mille tulemusel muutub konsistents. Mida pikem on protsess, seda tahkemaks muutub rasva konsistents ja tekib rohkem küllastunud rasvhappeid. See protseduur pikendab taimerasva säilivust
  • Fraktsioneerimine – õlide kristalliseerumise vältimine madalal temperatuuril. Pärast õlide jahutamist eraldatakse tekkinud kristallid filtreerimisega
  • Desodoreerimine – toorõli lõhnavabaks muutmine. Selle tulemusel pikeneb õli säilivus.
  • Ekstraheerimine - teatud materjalidest orgaaniliste lahustitega rasva või õli eemaldamine.
  • Antioksüdantidega töötlemine – muudab õli rasvhappelist koostist, vitamiinide ja mineraalainete sisaldust, värvust, maitset, kasutustingimusi.
  • Kuumustaluvus – sellega koos ka suitsemispunkt jagab õlid kahte rühma: praadimisõlid ja salatiõlid.
  • Suitsemispunkt – temperatuur, mille ületamisel õli hakkab suitsema, omandab ebameeldiva maitse ning annab selle edasi toidule.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License